Om vin och viners kvalitet


Sedan jag arbetade på Systembolaget i mitten av 70-talet har mycket förändrats; vinerna är överlag av mycket bättre kvalitet idag, Systembolagets sortiment är flera gånger större och publiciteten kring vindrickande har gått från i stort sett noll till en ganska rimlig omfattning. Den som på 70-talet försökte att ge vindrickande någon publicitet, blev genast anklagad för att främja alkoholmissbruk.

Trots dessa fantastiska förbättringar så tycks en del ganska fundamental kunskap om viner och vindrickande fortfarande saknas i de breda massorna:
  • Av mindre bra viner blir man trött och får lättare huvudvärk.
  • Får man huvudvärk av vin så kan det ofta bero på:
  • Att vinet har varit av mindre bra kvalitet.
    Att lokalen har varit rökig (eller mycket hög musik).
    Andra psykiska eller fysiska orsaker.
  • Det är inte speciellt svårt att välja viner som minskar risken för dessa obehag.
  • Tyvärr kan jag konstatera att även flera "vinskribenter" tycks sakna denna enkla kunskap, de kan berömma ett typiskt "huvudvärksvin" eller klassa ett bra vin som mediokert.

    Visst är både smak och huvudvärk något mycket personligt men vissa faktorer är riskablare för alla människor. Några exempel på enkla regler som de flesta nog har en aning om, är:
  • Drick inte rött och vitt vin vid samma tillfälle.
  • Blanda helst inte olika sorters vin (eller sprit), under en kväll.
  • Öl före vin går bra, men öl efter vin skall man undvika.
  • Vin förstörs fort när luftens syre kommer till, speciellt rött vin. Det innebär att det blir "skadligare" för kroppen, dvs man blir tröttare och får lättare ont i huvudet
  • Bland Systembolagets viner finns inga direkt dåliga viner, om man jämför med vad som finns på marknaden globalt. Däremot finns det ett antal viner som är mindre bra.
  • Priset är ingen garanti för att ett vin är vare sig bra eller dåligt, men bland de billigaste vinerna (som ofta är blandningar av sämre viner) är kvaliteten mycket varierande och oftast mindre bra.
  • Några "fakta" och regler som emellertid inte tycks vara så självklara, är:
  • I en "vacker", originell eller på annat sätt attraktiv flaska (inkl. etikett) döljer sig oftast ett sämre vin. Vinet behöver inte alltid vara dåligt, men man får i så fall betala mycket för en medioker vara. (Om du tycker det här verkar konstigt, så kan du fundera lite på, av vilken anledning en producent väljer en dyrare förpackning (och därmed ökar produktionskostnaden) för en vara, om den inte är svår att sälja i en normal förpackning.)
  • En enkel standard-etikett på en vanlig standard-flaska (för orten) brukar vara ett tecken på att vinet kan vara åtminstone någorlunda bra. En smakfullt designad etikett kan vara OK, dock inte en direkt prålig etikett (t ex med mycket guldtryck). En "standardförpackning" är absolut inte en garanti för att vinet är bra; även bland dessa finns givetvis sämre varor, men det är en vägledning om att vinet troligen "säljer för sina egna goda egenskaper".
  • Starka eller fräna doft- eller smak-komponenter brukar (även om de inte är så påtagliga) vara en varningssignal.
  • Förföriskt doftande viner är ofta blandningar av mindre bra sorter. Vin som är producerat på en gård har en viss karaktär; en "gårds-karaktär". De förföriskt doftande vinerna saknar ofta denna gårds-karaktär; de är blandningar. Varför behöver en producent göra sig besväret att blanda viner, om de redan är bra som de är?
  • Varför blir man trött?
    Anledningen till att man lättare blir trött och får huvudvärk av vissa viner är att de innehåller ämnen som har en giftverkan på kroppen (utöver etylalkoholens verkan). Färsk ren druvjuice blir man inte trött - eller får huvudvärk - av (om man inte är allergisk mot t.ex tanniner). Det som skiljer huvudvärksviner från druvjuice är ämnen som bildas under jäsningen och under lagringen. Ren etylakohol har ganska snälla effekter, så länge den intas i måttliga mängder.
    Olika jäsningsbetingelser ger olika mängd biprodukter - vilket ger vinet olika karaktär - och ju längre vinet lagras dess mer ämnen bildas genom reaktioner under lagringen - vilket förändrar vinets karaktär. De flesta av dessa bildade ämnen har en giftverkan på kroppen och ju mer; dess giftigare. I princip kan man säga att; ju mer vinet avviker i smak från den ursprungliga druvjuicen, dess mer nya ämnen har bildats och dess giftigare är det.
    Det är inte rolig läsning för den som uppskattar ett lagrat vin, men så är det.

    Man kan undvika trötthet
    Genom att försöka välja producenter som använder bra jäsningsprocesser, så kan man således minska obehagen. Det kan givetvis vara svårt att avgöra hur bra processerna är, men man kan ju försöka med hålla sig till viner från samma producent som man är nöjd med.
    Ett betydligt enklare sätt att försöka välja bort svårigheter, är att undvika lagrade viner: Ju färskare dess bättre, ungefär. Det färskaste vinet som finns att köpa är bara två månader gammalt, sedan det skördades! I Frankrike heter det nouveau och i Italien heter det novello. Dessa viner har samma alkoholstyrka som konventionellt lagrat vin, men har (oftast) snällare smak; det liksom känns att det var druvjuice nyss.
    Än så länge får det franska vinet bara produceras och säljas i Beaujolais; som Beaujolais Nouveau, med varianter som Gamay Nouveau (även den från Beaujolais). I Italien produceras novello över hela landet och variationen i smaker är relativt stor; från "nära druvjuice" till "nära producentens konventionella viner". I både Italien och Frankrike släpps dessa "färska" viner i början av november. Tyvärr tar de slut relativt fort och har begränsad hållbarhet, men om de förvaras i kylskåp så håller de sig ganska länge. Tyvärr tar Systembolaget bara in det franska vinet, trots att det finns italienska viner som faktiskt både är bättre och billigare än det franska.
    Fördelen med nouveau och novello, är att man blir inte trött en stund efter man har druckit vinet. Man nyktrar till utan att bli såsig och trög. Om man uppskattar en sådan tillvaro, så är dessa viner utmärka. Om man tycker att det är ok att bli trött och tung i huvudet efter lite vin, så behöver man inte bry sig om dessa färska viner.

    Vinerna blir bättre och bättre
    De nya producenterna på världsmarknaden är mycket inriktade på att göra viner som konsumenterna tycker bättre om, kanske mer än de traditionella producenterna. Det är naturligtvis både för att kunna slå sig in på den etablerade vinmarknaden och att attrahera nya kunder. Kvaliteten på viner har överlag blivit succesivt bättre hela tiden, men på de senaste decennierna har en mer teknisk inriktning av vintillverkningen gjort stora insteg, vilket kanske har snabbat upp kvalitetsförbättringen. Det gör tillvaron svår för vinbönderna i de regioner där lagar och klassificeringsregler inte tillåter förändringar av produktionsmetoderna.
    Vissa av de nya producenterna tycks också vara mer benägna än de traditionella producenterna är, att skapa ytligt attraktiva och lättsålda produkter - utan att de egentligen är bättre. Hur konsumenten mår dagen efter (eller timmarna efter), tycks inte vara så intressant. Men varför skall de bry sig när konsumenterna inte tycks göra det? It's business.




    Länkar till sidor med vin och sprit:
    Systembolaget.
    Kents Spritskola.



    Gå till Bertils matsida

    Senast ändrad 2006-07-08.