Om vin och vinprovning


Det är stor skillnad på proffs och de som gärna skulle vilja vara proffs, men inte lyckas. Ett i mitt tycke typiskt exempel på detta är de låtsas-vinprovare som tidningen Allt om Mat anlitar för genomgång av systembolagets viner.
Nedan nämner jag några exempel ur Allt om Mat från 1996 - vilket idag kan verka gammalt - men eftersom Allt om Mat inte har ändrat stil eller kvalitet i sina omdömen sedan dess, så låter jag dessa gamla exempel stå var. De är goda representanter även för Allt om Mat av senare årgångar.

I Allt om Mat, 14/-96, redovisas betyg på 1451 viner.
Det är en prestation att prova igenom en så stort antal viner. Kanske går man för långt när man försöker bita över så stort stycke? Mitt intryck är att antingen har provningen blivit ett hafsverk på grund av storleken, eller så har helt enkelt inte provarna rätt kompetens. Mina intryck från tidigare provningar stärker väl snarast det senare alternativet.
Det vore intressant om man för varje provat vin även redovisade vem som har provat vinet och hur många andra viner vederbörande har provat tidigare samma dag. Eller det kanske man inte vågar.

Låt mig nämna ett par exempel (ur Allt om Mat 14/-96):
Exempel 1:
Don Hugo Blanco, 2741: "Ekig, lite fruktig och osannolikt bra för priset."
Ett omdöme som inte säger så mycket om vinets karaktär, men genom ordvalet "osannolikt bra" ger ett intryck av "mycket bra". Visst är vinet bättre än man med hänsyn till priset skulle antagit på sannolika grunder, men "osannolikt bra" låter som mycket mer. Dåligt språkbruk. Dåligt att inte kunna bättre beskriva vinets karaktär.
Mitt eget omedelbara intryck (doft, smak och en stickig känsla) var; "ett huvudvärksvin" och det visade sig vara sant. Man skall inte behöva få huvudvärk av ett vin!
Systembolagets omdöme lovar inget, men ger en viss uppfattning om vad vinet går för: "Medelfylligt, avrundad smak med viss fruktighet och något jordig eftersmak."

Exempel 2:
Señorio de los Llanos Reserva, 2685: "Oförarglig soppa för alla som inte tycker om vin."
Ett omdöme som inte säger NÅGOT om vinets karaktär! Är det någon sorts lekstuga? Tror provaren att det är något pladdrigt kafé-program på TV eller vad är meningen? Att i (vad som skulle vara) ett omdöme om ett vin yttra sig förnedrande om andra människor, placerar provaren på en bottenplats.
Min egen erfarenhet är att man slipper obehag av trötthet och huvudvärk efter Señorio de los Llanos, vilket bara det är ett gott betyg.
Som vanligt lovar systembolagets omdöme inget, men ger en relativt god uppfattning om vad vinet går för: "Mogen och mjuk smak med kryddigt inslag, viss kärvhet och liten vaniljton."

Här ser man tydligt skillnaden mellan kunniga yrkesmänniskor och skrävliga gaphalsar (som har givit sig in på ett område som de inte behärskar).
Gå till Bertils matsida

Senast ändrad 2004-02-07.