Svenska fjällen

Kungsleden
.

Om du har långsam uppkoppling till Internet, klicka här.
Vår vandring Kvikkjokk - Saltoluokta visas av det röda strecket. De blå strecken visar bussresorna Gällivare - Jokkmokk - Kvikkjokk samt Saltoluokta - Gällivare.
Till Gällivare går det både flyg och tåg.


Vandringen mellan fjällstationerna Kvikkjokk och Saltoluokta tog fyra dagar och vi övernattade i fjällstugorna Pårtestugan, Aktse och Sitojaure.
Klicka på bilden för att se kartan rättvänd (syd - nord-orienterad).


Vi började med en övernattning på Kvikkjokks Fjällstation. Lokalerna är gammaldags mysiga men tyvärr lever denna anläggning - liksom en del andra av STFs fjällstationer och vandrarhem - kvar i en gammal asketisk STF-kultur som inte passar så bra i dagen servicetänkande (2003).


Nedanför fjällstationen (till vänster i bilden ovan) brusar mäktiga Gamajåhkå.


På väg. En tillbakablick mot Kvikkjokk, när vi hade vandrat några timmar. Vädret under vår vandring var i huvudsak mulet med en och annan regnskur. Visst är fjällvärlden mycket vackrare när solen skiner, men även moln kan vara effektfulla.


Ett liknande sceneri ser man inte var som helst. Dalbotten består av ett deltalandskap som bildar en mosaik av skog, buskhed, fuktäng, myr, vassruggar och öppet vatten. Vyn uppskattas kanske mer av den vane fjällvandraren än den som inte är bekant med sceneriet.


En "port" skapad av en glaciär. Genom portens öppning ser vi in i Rapadalens fantastiska landskap.
De olika stegen i portens lutande sidor uppstod när glaciären (under sin avsmältningsfas) hade samma storlek under en längre tid.


På grund av en mycket varm juli månad, hade de flesta blommor redan blommat färdigt. Men det fanns annat som var vackert.


Fortsättning >
Gå till Bertils Sverigesida
Gå till Bertils resesida

Senast ändrad 2004-07-14.