Tips för skidåkningslivet



Några tips om hur man gör skidåkningen – och livet omkring skidåkningen – mer behaglig:.


Innehåll:
Gula glasögon när det är molnigt
Polariserande filter mot reflexer
Tunna reservhandskar
Ansiktsskydd när det blåser
Skydda elektronik från fukt
Rätt material i underställ

.

Gula glasögon när det är molnigt
När himlen är klar ser man snöns konturer genom att partier med olika lutning får olika färg, eftersom de lyses upp på olika sätt: Direkt sol ger en vit yta, mindre belysning från solen ger en mer blåaktig yta och skugga är blå. Solen tränger delvis igenom även ett tunnt molntäcke så då får vi liknande effekter.
När molntäcket är tjockt ger inte solens ljus en tydlig skillnad utan allt ser likandant ut, man ser inte konturerna. Om man då har gula eller röda glasögon så filtreras det blåa ljuset bort (som kommer från alla håll på himlen) men det röda och gula ljuset (som kommer rakt från solen) släpps igenom och ger information om konturerna.



.

Polariserande filter mot reflexer
När man kör på snö som har en isig yta, t.ex. skare, så kan solens reflexer i isen göra att man inte ser var man åker. Detta händer bara när man kör mot solen, men är obehagligt när det sker. Om man köper solglasögon med filter för polariserat ljus så slipper man helt dessa besvär.



.

Tunna reservhandskar (när man behöver pilla med något smått)
Någon enstaka gång behöver man pilla med något smått (t.ex. skidbootsens spännen, skidornas bindningar, hantera kamera eller mobiltelefon, m.m.) och måste då ta av sig skidhandskarna. Det dröjer inte länge förrän fingrarna är så stela att man har svårt att göra det man ska göra.
Om man har med sig ett par reservhandskar av tunnt skinn (typ getskinn eller kalvskinn) utan foder, som man lätt kan byta till, så slipper man de köldproblemen. Om skidhandskarna är lite rymliga så kan man t.o.m. ha de tunna handskarna under skidhandskarna, åtminstone tillfälligt.
Tunna plasthandskar är givetvis smidigare men kan – eftersom de inte släpper igenom hudens transpiration – göra att man fryser än värre efter en stund.
Ytterligare en fördel med att ha reservhandskar med sig är givetvis att man har en reserv om man skulle tappa en skidhandske från sittliften, t.ex. på ett svåråtkomligt ställe.



.

Ansiktsskydd för blåsiga tillfällen
När det är kallt och vinden tar i, kan det bli riktigt obehagligt för nedre delen av ansiktet (kinder, näsa, haka och läppar). Speciellt obehagligt kan det bli om man sitter i en sittlift som sakta gungar fram i motvind. Att skyla ansiktet med handskarna hjälper inte mycket. Om man då har monterat ett litet utfällbart vindskydd som täcker kinderna, på främre delen av jackans krage, så kan man slippa mycket av dessa obehag. Vindskyddet kan hållas på plats i nedfällt läge av kardborreband och kan hållas på plats i uppfällt läge av ett litet band (med kardborre) från höger till vänster sida. Lämna ett hål framför munnen, för andning och tal. Om man använder kardborre och fäller ned vindskyddet på insidan av kragen, så är det viktigt att kardborren som sitter på insidan av kragen inte är krokar, eftersom de då hakar tag i närmaste textil och river sönder dess yta, när vindskyddet är uppfällt. Av samma anledning bör kardborren som bandet fäster i, inte vara krokar.



.

Skydda elektronik från fukt
Om man förvarar kamera eller mobiltelefon i t.ex. en ficka i skidjackan så kan man räkna med att den varma fukten från kroppen kondenserar på de kalla metallkomponenterna i elektroniken, om man inte har ett bra fuktskydd. Enklast är väl att lägga kameran eller mobilen i en plastpåse. Ett problem är då att det kan vara svårt att prata i mobilen innan man har fått upp den ur påsen. En bättre lösning är att fordra de aktuella fickorna med plastfolie, vilket kanske bara behöver göras på "kroppssidan" av fickan (där fukten kommer från).



.

Rätt material i underställ
När man blir varm och svettas så ska inte fukten stanna kvar i understället, det ska transporteras vidare utåt så att understället inte blir vått. Vid skidåkning utför är detta speciellt viktigt eftersom man omväxlande blir mycket varm och dessemellan står eller sitter stilla – i liftkö eller i lift – kanske i både kyla och blåst. Material som bomull och ull behåller fukten och blir våta men vissa modernare material släpper igenom fukten. Tyvärr kan man inte alltid lita på var försäljare ens i specialaffärer säger. Då får man förlita sig på egen erfarenhet och hur man upplever tillverkarnas förhållningssätt. Det fabrikat som jag har upplevt fungerar bäst är Craft.
Dock är det mycket viktigt att ett sådant underställ blir verkligen rent när det tvättas, annars fungerar det inte. Effektivt tvättmedel och hög tvätttemperatur är nödvändigt.



Några tips för resandet
Några listor för resandet






Gå till Bertils resesida

Senast ändrad 2010-03-05.