Några utrustningstips



Utbudet av praktiska prylar för camping, vandring och annat friluftsliv har ökat ofantligt under det senaste decenniet och det finns nästan en pryl för varje behov. Om man inte hittar det man söker i de lokala affärerna, så går det säkert att finna på internet. Dock kan det ibland vara svårt att finna det man vill ha, eller det kanske inte passar riktigt som man vill ha det. Då får man tillverka grejen själv eller kanske hellre modifiera en köpt grej, så att man får vad man vill ha. Här är några exempel på "egna lösningar".


Innehåll:
Förbättring av de avtagbara benen på vandrings byxor
En liten men robust spade för camping
Bra rulle för tvättlina (för camping)
Hur man använder H-mjölk som kylmedium

.

Förbättring av de avtagbara benen på vandrings byxor
För en del år sedan kom vandringsbyxor med ben som man enkelt kan ta av. Att kunna ta av benen på byxorna är en mycket bra egenskap, men det hjälper inte mycket att bara kunna skilja byxbenen från byxorna om man måste ta av sig skorna för att bli av med byxbenen. Redan när jag köpte mina första byxor med avtagbara ben (1997) hade jag därför bestämt att de skulle modifieras med längsgående blixtlås, så att benen lättare kan avlägsnas. Då trodde jag att en sådan självklarhet snart skulle finnas på de flesta byxor med avtagbara ben men så har det inte blivit.
Det längsgående blixtlåset har fler fördelar än jag insåg när modifieringen gjordes: När man t.ex går i ett uppförslut med packning och det är för kallt och blåsigt för att man vill vara barbent, så öppnar man bara det längsgående blixtlåset någon dm eller två, så blir temperaturen genast behagligare. Att kunna ta av sig byxbenen (eller sätta på dem) utan att behöva stanna, har också visat sig mycket bra i mygg- eller knottrika områden.
Konstruktionen är mycket enkel: Blixtlåset monteras på benets yttersida, med låsningen nedåt; så att man stänger genom att dra uppåt. Välj ett blixtlås som är LÄTT att haka ihop (det finns en speciell typ som hakas ihop)! En flärp över blixtlåset skyddar mot regn och vind framifrån. En bokstav för Vänster resp. Höger på byxbenen gör det lättare att hitta rätt.



.

En liten men robust spade för camping
Om det är risk för regn när man tältar, så vill man kanske gräva små kanaler för att avleda regnvatten, runt tältet. Därför tar man med sig en spade som är liten och lätt. På en tältplats brukar marken vara någorlunda mjuk och hanterbar men om man tältar i det fria, så kan marken vara ganska svår att gräva i och en spade som är "liten och lätt" är då ofta för klen.
En bättre spade fixar du enkelt så här: Köp en vanlig planteringsspade (ett kupat spadblad med ett handtag på) och klipp ner spadbladet till mindre storlek (både på längden och bredden), så får du en liten men robust spade att gräva i mycket svår mark. En grov såg skapas lätt genom att göra en sida sågtandad (men då bör man nog förvara spaden i ett plastskydd).
Glöm inte att runda av de vassa klippta kanterna.



.

Bra rulle för tvättlina (för camping)
När man tältar är det bekvämt att kunna spänna upp en tvättlina emellanåt. En normal tvättlina (av plast) mår bäst av att ligga lindad på en rulle (d.v.s inte ihopvikt, som det gärna blir annars). Bäst är naturligtvis om man enkelt kan få tag på en lämpligt utformad "kabelrulle" (ca 10 cm i diameter) som är liten och lätt, men det är kanske inte lätt. Då kan man ganska enkelt tillverka en sådan rulle, som inte är så skrymmande och som väger lite.
Vi behöver en plastflaska (1 liter) av polypropen, (av lite tjockare halvgenomskinlig plast (typ T-röd), inte av glasklar tunn plast). Ur flaskan skär eller klipper man den rulle man behöver. Vi behöver också ett konformat eldfast föremål (t.ex en kruka), med vars hjälp vi skall forma flänsarna på rullen, så att inte tvättlinan glider av. Storleken skall vara sådan att rullen skall kunna träs på konens smala del. Vi behöver också ungsvantar, för att kunna hantera varma föremål.
Klipp eller skär ut en rulle som är ca 5 cm bred ur flaskan (skär gärna ut flera rullar, så att du kan pröva lite). Skär även ut en smalare remsa, som vi skall använda för att "mäta" temperaturen med. Värm det konformiga föremålet t.ex på en kokplatta, prova emellanåt med provremsan om temperaturen är rätt; remsan skall mjukna när den lägges mot konen - inte smälta.
När konen har rätt temperatur, träs rullen på konen så långt att det bildas en fläns. Dra av rullen, låt den svalna (kyl i vatten) och gör en fläns även på andra sidan. Det är nog bra att prova sig fram på en "prototyp" först.
Skär två slitsar i kanten, så att linans ändar kan låsas fast.
I rullens centrum kan man förvara klädnypor. Tvättlinan på rullen, med klädnypor inuti, förvaras i en plastpåse.



.

Hur man använder H-mjölk som kylmedium
Att använda fryst H-mjölk som kylklampar i en kylväska är inget nytt, men hur håller man temperaturen på rätt nivå och hur får man dem att tina i rätt hastighet (så att de kan användas när de behövs)?
Om man fryser önskat antal mjölkförpackningar och bara stoppar ner dem i en kylväska, så kommer alla att vara frusna de första ett eller två dygnen (hur länge beror på antal och kylväskans isolering), varpå alla plötsligt är tinade i stort sett på samma gång. Under tiden ligger temperaturen i kylväskan under noll grader. Det var inte så vi ville ha det. Här är några tips om hur man kan gå tillväga för att få en behagligare tillvaro. I exemplet förutsätts att man använder en förpackning per dag.
Linda in förpackningarna i isolering - olika mycket på varje förpackning - så att de tinar olika fort och så att alla inte kyler maximalt. Resultatet blir att temperaturen är bra de första två dagarna men ökar sedan, alteftersom kvarvarande förpackningar (med mer isolering) kyler allt sämre. Dessutom är risken stor att de inte är färdigtinade när de skall användas.
Genom att ta av det mesta av isoleringen en dag innan en förpackning skall användas, hålls temperaturen i kylväskan någorlunda låg och förpackningen har säkert tinat.
Som isolering duger hushållspapper varvat med aluminiumfolie, några varv: Lägg ut en längd med aluminiumfolie t.ex på ett bord och lägg en längd med hushållspapper ovanpå. Rulla in den frusna förpackningen i isoleringen och vik ihop om ändarna så att det blir tätt. Låt den isolerade förpackningen ligga i frysen en stund. Kyl ner kylväskan innan den fylls.
Glöm inte att ta med en förpackning som inte är fryst - för den första dagens konsumtion - samt en fryst förpackning utan isolering för nästa dags användning.



Några tips för resandet
Några listor för resandet






Gå till Bertils resesida

Senast ändrad 2009-03-16.