Några tips för resandet



Innehåll:
Boka resan via Internet
Tappa inte huvudet bara för att Internet är bekvämt
Leta hotell
Hotellets läge
Leta restauranger
Upptäck en ny stad
Undvik magsjuka
Hur klarar man sig från att bli dålig i magen?
Torka tvätten snabbt

.

Boka resan via Internet
Om man bara vill köpa en resa med logi, så behöver man numera inte vara beroende av resebyråer, som finns till endast för att tjäna pengar på försäljning av resor; man kan fixa det mesta själv via Internet - minst lika bra. Om man däremot vill ha mer än bara resa och logi; typ en komplicerad flygroute, guidade turer eller annat, så kanske en resebyråer som har den servicen kan vara till god hjälp (vilket kanske kan kosta en slant extra).
Om en flygroute innebär att man ska flyga med olika flygbolag så bör man knyta ihop flygrouten till en bokning: Om t.ex. anslutningsflyget blir försenat kan man annars stå helt utan ersättning för den missade fortsatta resan.

Med hjälp av sökmotorer och länksidor går det att finna både ortinformation (turistinformation, nöjesinformation, kulturinformation), reseoperatörer (flyg, tåg, buss, båt), biluthyrning och logi. Dessutom kan man läsa vad andra resenärer har tyckt om t.ex en ort, och man kan ta den tid man behöver för att skaffa underlag och fatta beslut.
.

Tappa inte huvudet bara för att Internet är bekvämt
Även om Internet har många fördelar så är det inte annorlunda än andra delar av tillvaron; se upp med vad du förbinder dit till och skriv ut (och ta med dig) all relevant information om vad t.ex ett hotell lovar, så att du kan klaga om det inte stämmer. Se således även till att t.ex få en skriftligt bekräftelse på en beställning via Internet (och tänk på att skriva ut den).
.

Leta hotell
Det finns företag som exponerar listor med hotell, som man kan boka, ibland till fördelaktiga priser. Dessa företag vill ofta ge sig själva stora fördelar och rättigheter i affärstransaktionen men ger inte köparen några rättigheter.
Ibland dras de förväntade kostnaderna från kundens konto, innan man har checkat in på hotellet. Om man emellertid inte anländer till hotellet innan en viss tid, så hyrs rummet ut till någon annan!
Dessa företag tycks inte känna till den enkla regeln; att båda parter måste ha fördelar av en affärsförbindelse - och "balanserade" rättigheter/skyldigheter - för en gott affärsförhållande, d.v.s för att kunden ska komma tillbaka.

Om det inte är betydligt billigare att boka hotellet via bokningsföretaget, så är min rekomendation att endast använda dessa företags hotellistor för att finna "rätt" hotell och sedan kontakta hotellet direkt.

När man ska leta hotell (och om läget är viktigt) använder man en karta en god hjälp. Där kan man se avstånden till de områden man vill besöka ofta och man kan oftast få en uppfattning om hur omgivningarna ser ut. Kartorna på nätet duger för det mesta bra men ibland är papperskartor bättre, vilket man kanske tenderar att glömma idag.
Har du Route 66 (på CD, som inte finns att köpa längre) så är den ibland bättre än de nätbaserade kartorna, för nästan alla orter i de flesta länder inom Europa.
.

Hotellets läge
Om vi besöker en stad för att lära känna den, dess kultur och historia (vilket oftast medför flera små utflykter vid olika tider på dagen), så tycker vi att det är viktigt med ett centralt placerat hotell, så att man slipper slösa tid på transporter till och från hotellet. Visst kostar det lite mer men tid är pengar även på semestern; har man åkt till orten för att se den eller för att ägna sin tid åt att transportera sig mellan olika ställen?
.

Leta restauranger
När vi ska leta restauranger, så har vi några "regler" som gör letandet lättare och resultatet oftast ganska bra:
  • En "vacker" och prålig restaurang är nästan alltid dyr och dålig
  • Restauranger med ett mer oanseligt yttre är ofta bättre
  • De restauranger som har "inkastare" behöver det! Dessa aktar vi oss för.
  • Där konkurrensen mellan restaurangerna är låg, är restaurangerna nästan alltid mindre bra. T.ex en ensam restaurang på ett torg, eller en stor genomströmning av människor på en gata (eller många som är tillfälliga gäster i området).
  • De restauranger som ligger i utkanten av ett restaurangtätt område är ofta bättre (t.ex ett kvarter från restauranggatan).
  • Restauranger som är väsentligt dyrare (för orten) har oftast inte bättre mat eller service, inte sällan är de sämre
  • .

    Upptäck en ny stad
    Alla orter är inte intressanta men alla orter har något att berätta. Här är några tips om hur man får en ny stad att berätta om det som den har.
  • Ta reda på vad som exponeras om staden på Internet, innan resan.
  • Köp en resehandbok om staden innan resan och skumma igenom den. En karta är inte heller fel att köpa.
  • Börja besöket med att leta rätt på stadens turistinformation. Ju bättre förberedd man är dess bättre frågor kan man ställa.
  • Gör en lista på vilka saker man vill göra. Guidade turer brukar vara givande. Kolla vilka aktiviteter som har förutbestämda tider.
  • Fördela de planerade aktiviteterna på de tillgängliga dagarna, så att krävande och tröttande aktiviteter förläggs till förmiddagarna och lättare och mindre krävande aktiviteter görs på eftermiddagar och kvällar. Typ: muséer och guidade turer på förmiddagen och spontant upptäcksvandrande och shopping på eftermiddagen. Var inte tidsoptimist utan räkna med max en aktivitet per halvdag!
  • Om resan har inneburit en tidsförskjutning av dygnet, så bör man räkna med att behöva vila någon dag eller två innan man kan ha något nöje av en ny stad.
  • Förkylningar och andra infektioner samt kraftiga miljöförändringar minskar (eller eliminerar helt!) ens förmåga att ta till sig något; räkna därför inte med att kunna vara i toppkondition alla dagar. Vi knaprar ganska mycket C-vitamin i samband med t.ex besök på flygplatser, av den anledningen.
  • Eftersom guidade turer till fots (och bussturer) ger en bättre uppfattning om staden och dess innehåll, så är det en fördel om man kan lägga dessa aktiviteter i början av besöket i staden. Det egna spontana upptäcksvandrandet blir oftast roligare då.
  • Fotografering, filmning och antecknande kan vara ett bra stöd för minnet.
  • Efter några dagars upptäckande blir man trött och orkar inte ta till sig mer; man blir mätt på intryck och vill bara ha lugn och ro. Det är därför oklokt att planera för många dagars intensivt upptäckande i sträck.
  • .

    Undvik att bli magsjuk
    Det finns (minst) tre goda skäl att försöka undvika att bli magsjuk under en resa:
  • Under tiden som man är sjuk, så får man ingen behållning av resan.
  • När man är magsjuk, så fungerar huvudet sämre och risken är mycket större att man förlägger saker, missar tider, glömmer viktiga förberedelser, slarvar med mathygien eller råkar illa ut på något annat sätt.
  • En magsjukdom (i tropiska länder) kan ge allvarliga följdverkningar.
  • Att bli sjuk på en resa är inte lika okomplicerat som att bli sjuk hemma. På en resa måste man (om man inte ligger stilla på en ort hela tiden) ha en helt annan koll på läget, än när man är hemma i en välkänd omgivning. Är man magsjuk, så har man inte den kollen.
    Jag skriver dessa rader för att jag vet att många säger att "jag tål det mesta" eller tycker att "lite skit rensar magen". Det må vara att man tål en dags magsjuka, det är inget stort problem i sig, men vad jag har sett många gånger är hur slarvig, fumlig, likgiltig och kortsiktig en person tenderar att bli, när näringstillförseln inte fungerar som det är tänkt. På en resa med tider att passa och med en omgivning som inte alltid bara vill en väl, kan sådant få ödesdigra följder.
    Det finns som sagt de som anser sig klara det mesta bara för att de inte brukar bli sjuka, men om det är sant (vilket det inte alltid är) så är det ett annat sätt att säga att de är vana vid "dålig mat" hemma. Sådana yttranden visar för övrigt på stor okunskap om hur magen och kroppen fungerar: Man kan bara vara immun mot mikrober som man har förvärvat immunitet mot. Nya mikrober kan man inte ha immunitet mot, oavsett hur mycket dålig, skämd och infekterad mat man har ätit tidigare. Antalet dödsfall i magsjukdommar är också avsevärda i de flesta tropiska länder och den vanligaste dödsorsaken bland barn i många länder är just magsjuka.

    .

    Hur klarar man sig från att bli dålig i magen?
    När jag är i en kultur som jag misstänker har en nonchalantare syn på mathygien, än den vi är vana vid, så brukar jag vara noga med vad jag äter och tugga maten extra väl. Speciellt de första munsbitarna av en måltid, eftersom de slinker ur magsäckens syrabehandling snabbast. Denna noggrannhet tror jag har lönat sig bra och har givit mig mer än 500 "friska" resdagar utomlands (som turist) under de senaste 15 åren (år 2004), med endast 5 st 12 timmars magsjukor. Visst förtar det en del av upptäckarglädjen, att inte kunna smaka på all den goda mat som serveras, men eftersom priset kan vara ganska högt (antingen uppleva "fel" mat en gång eller uppleva allt annat under hela resan), så är valet inte så svårt för mig.

    Vad kan man äta och vad bör man vara noga med?
  • Man kan äta fräsch mat som är kokt (stekt, grillad, bakad) nyss, om den är genomkokt och om den inte har blivit infekterad i hanteringen efter tillagningen.
  • Man bör undvika mat som inte är kokt, som inte är fräsch, som har legat exponerad för damm och mat som troligen har hanterats på ett mindre hygieniskt sätt efter tillagningen.
  • Följande information kan vara en viss vägledning, vid valet mellan att äta eller avstå:
  • Saltsyran i magen dödar det mesta, om den får tid och tillfälle. Men mikrober dör inte plötsligt alla på en gång, t.ex vid en viss temperatur eller syrakoncentration, de dör succesivt. "Efter en viss tid har ganska många dött".
  • Kokning gör inte maten steril, men ganska mycket av mikroberna dör av. Därför får man alltid i sig lite mikrober, men det gör inget om de är få och utsätts för magens saltsyrabehandling effektivt.
  • Det första man äter bör vara ganska mikrobfritt, eftersom det slinker ur syrabehandlingen snabbast.
  • Om man tuggar maten väl, så kommer saltsyran åt bättre.
  • Om man måste dricka vatten som inte säkert är rent, så ska man inte dricka på fastande mage, eftersom det vattnet i princip rinner rakt igenom magsäcken. Även buteljerat vatten kan vara infekterat.
  • Är all okokt mat infekterad?
    Utgå från att all okokt mat är infekterad. Speciellt kryddor och annan mat som har hanterats mycket och kanske legat på marken. Tänk således på att inte krydda eller salta serverad mat (kryddor som importeras till Sverige måste steriliseras). Utgå från att djur inte kontrolleras för sjukdomsframkallande mikrober, en kontroll som vi är bortskämda med.
    Största risken med mat som är sköljd (oavsett om den är kokt innan eller inte) är att vattnet inte är rent. Man kan ju också tänka på det som en rutinerad tropikresande sade: "Salladen är inte renare än den lägsta kökspojkens vänstra hand." (De flesta människor på jorden har inte tillgång till toalettpapper, utan använder vänster hand.)

    .

    Torka tvätten snabbt
    I trånga hotellrum med måttlig ventilation (och i t.ex. tält i regnväder) kan det vara svårt att få tvättade kläder att torka i rimlig tid. Det problemet kan minimeras enkelt: Lägg det våta (urvridna) plagget mellan två handdukar, rulla ihop till en rulle och vrid rullen hårt, mycket hårt (plagget blir inte skrynkligt som när man vrider det utan handduk.). Vrid även rullen åt andra hållet en gång, innan plagget rullas ut. Plagget blir mycket mindre vått av denna behandling och torkar färdigt på kort tid.
    Hotellens tjocka frottéhanddukar kan torka flera plagg per handduk. Om man tältar kanske den fuktiga handduken blir ett nytt torkproblem, men ofta är det lättare att hantera.
    För övrigt bör man just av denna anledning undvika plagg av svårtorkade material, som bomull och ylle, på resor.



    Några listor för resandet
    Några tips om utrustning






    Gå till Bertils resesida

    Senast ändrad 2013-12-05.