Tips om jordförbättring



Är gräsmattan gles, gul och ful? Eller mossig?
Blir inte blommorna i rabatten fina längre?
Ger inte grönsakslandet lika mycket som förr?

Vilka är förutsättningarna
Om din gräsmatta, blomrabatt eller dina grönsaksland har varit frodiga men har liksom tappat gnistan, så finns gott hopp om att det går att rätta till relativt enkelt (det kan dock ta lite tid och kräva lite prövande). Om de aldrig har varit bra, så kan problemet vara svårare att lösa, men beroende på vad orsaken är så kanske samma medicin hjälper.

Om jorden har varit produktiv så har sannolikt bara några förutsättningar försvunnit och det handlar då mest om att återskapa dessa förutsättningar. Några vanliga sådana brister är att viktiga ämnen för växterna har förbrukats eller lakats ur.
Det kan ju också vara så att miljön har förändrats på ett sätt som är svårare att återställa, som t.ex att något har anrikats för mycket i jorden (från för riklig eller felaktig konstgödsling, från vägsalt eller liknande), att mängden tall- eller granbarr har ökat eller att marken har blivit våtare/torrare.

Vad kan man göra
En första "akut" åtgärd är att tillföra kväve, fosfor och kalium, i form av konstgödsel. Dock ger denna akuthjälp (om den göres som enda åtgärd) ofta bara en förbättring under en kortare tid; ämnena lakas ur jorden relativt snart och sedan ser det likadant ut igen, beroende på att övriga ämnen som saknas inte tillförs.

Liksom allt annat trädgårdsarbete, så handlar det här om att vara långsiktig och inte tro man kan åstakomma storverk på kort tid (om man inte bara byter ut jorden förstås).
Låt oss börja med att besvara några frågor:
  • Har du sått nytt gräs på gräsmattan under de senaste åren? (Om inte, så börja då med det och upprepa det varje år. Läs mer om underhållet av gräsmattan på "Tips om gräsmattan".)
  • Är jorden mycket våt? (Om den är det, så avled vattnet som gör den för våt, så har nog problemet lösts.)
  • Har barkmull använts på rabatterna de senaste åren? (Ta då bort den jord som är före detta barkmull.)
  • Finns det mycket barr på marken? (Acceptera olägenheten med barren eller minska antalet barrträd!)
  • Har jorden gödslats eller utsatts för annan tillförsel av kemikalier, under de senaste åren?
  • Är jorden sandig men svart och grovkornig; bildar den typ 3 - 10 mm stora klumpar?
  • Är jorden ljust (ljusgrått) och finkornigt sandig?
  • Om jorden har "gödslats eller utsatts för annan tillförsel av kemikalier, under de senste åren" och är ofruktbar idag, så kanske den är olämplig på något sätt. Byt ut jorden. Den kanske går att använda om några år om den blandas upp med kompost, men offra inga fina blommor på den, förrän den har visat sig fungera säkert.

    Om jorden är svart och grovkornig men torr (lite typiskt för tidigare välskötta rabatter eller grönsaksland) så kan det löna sig att blanda upp den med kanske hälften kompost och dessutom tillsätta kväve, fosfor och kalium, i form av konstgödsel.

    Om jorden är finkornigt sandig och ganska ljusgrå och det är en rabatt eller ett grönsaksland, så är det kanske enklast att bara byta ut jorden.

    Om jorden är finkornigt sandig och ganska ljusgrå och det är en gräsmatta eller om man av annan anledning inte vill byta ut jorden, så kan man pröva med följande förslag:
  • Tillför kväve, fosfor och kalium, i form av konstgödsel. Tillför hellre mindre doser flera gånger än allt på en gång.
  • Tillför kalk så att jordens pH-värde höjs, det gör att näringsämnena inte tvättas ur så fort. Kalk finns som mjöl, som granuler (kornad kalk) - vilket ger snabb men kortsiktig effekt - och som "grus" vilket ger mer långsiktig effekt.
  • I en rabatt bör jorden även blandas upp med kompost.
  • Om det är en gräsmatta: Sprid gärna lite gräsfrön över ytan. Jorden får inte bli torr under tiden.


  • Sannolikt behövs nu även ett tillskott av en god mineraljord. Vad är det?
  • En god mineraljord kan vara sand och grus som är rosa eller mörkgrå (ren kvartssand - som oftast är vit, grå eller rostgul - duger inte). Kalkstensgrus och marmorgrus duger också bra (vit marmor kan se nästan likadan ut som kvarts, men marmor är mjukare och repas lätt).
  • Om du har lagt nytt grus på grusgången i ett par decennier, så finns det förmodligen en grusrik jord under grusgångens ytskikt och den är ofta en god mineraljord (dock får där inte finnas rester av hobbyverksamhet, som oljerester, färgflagor, mm).
  • Om du (t.ex i någon rabatt eller grönsaksland) har jord som är torr och sandig men är svart och bildar klumpar, så kan den vara en hyfsat god mineraljord.
  • Sprid mineraljorden tunnt ovanpå gräsmattan och kratta ned den i gräsmattan (gräset skall inte kvävas av den). Lägg hellre på tunnt flera gånger med ett par veckor mellan, än allt på en gång.
    Framtiden
    Gödslingen samt inblandningen av kompost och mineraljord ger vissa effekter relativt snart, men framför allt tillsatsen av mineraljord är en långsiktig åtgärd som verkar långsamt och har effekt i många år.
    En gräsmatta med rätt balans i jorden torkar inte ut lika lätt och angrips inte lika lätt av mossa.

    Lycka till!






    Gå till Bertils praktiska tips
    Gå till Bertils hemsida
    Vill Du meddela någon kollega eller bekant om denna hemsidas adress?

    Senast ändrad 2009-06-10.